Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 22.02.2020

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Snø og kraftig vind gjør en allerede skjerpet skredsituasjonen mer alvorlig! All ferdsel i og i nærheten av skredterreng vil være forbundet med stor risiko.

Skredfarevurdering

Betydelige nedbørsmengder og kraftig vind fra SV gjør at en allerede skjerpet skredfaresituasjon blir mer alvorlig. Leområder har i den siste perioden fått uvanlig store mengder vindtransportert snø på relativt kort tid og skred kan løsne i terreng der det sjelden går skred. Enkelte skred kan i tillegg bli svært store. Under mildværsgrensa må det forventes naturlig utløste våte skred.
All ferdsel i og i nærheten av skredterreng vil være forbundet med stor risiko og det oppfordres til uvanlig stor sikkerhetsmargin.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 21. februar 2020

Fra ca. 800 moh er snøoverflaten tørr og i varierende grad vindpåvirket med ulik fasthet etter mye vind og betydelige snømengder siste periode. Dypere i snødekket finnes eldre fokksnøflak, smelteformer og skarelag. Utsatt terreng er avblåst ned til skarelag. I skogen vil man finne tørr løssnø som har lagt seg over et våtere snødekke. Det har den siste perioden dannet seg skavler av betydelig størrelse som vender mot øst.

Det ble i forrige uke observert små kantkorn under tynn mildværskare rundt tregrensen i Jostedalen, men utbredelsen av dette er nå usikker og trolig begrenset. Vedvarende svake lag regnes ikke som relevante skredproblem i regionen per dags dato.

Flere observasjoner på ferske skred i østvendt terreng onsdag 19.02. Blant annet et svært stort naturlig utløst skred observert i Frudalen og store skred på Blåfjell og Grånipa i Sogndalsdalen. Det har også løsnet skred av betydelig størrelse sør i regionen, over Bergensbanen og Rv 50 Hol - Aurland

Nedbør

Fjellvær

Fredag 21. februar 2020

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 22. februar 2020

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperaturer utover dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS